Minőségi táplákozás = bio-köles

A múlt században a feledés homályába került gabona élesztgetése

1koles.jpg

Hántolt és hántolatlan magocskák. Panicum miliaceum.Arany és barna köles.


Az biztos, hogy kelet felöl érkezett. India, más források szerint Kína az őshazája. Afrikában ma is jelentős táplálékforrás. Pázsitfű féle, az első kulturába vont növény, amelynek többszáz fajtája ismert.

Ásványi anyagokban a leggazdagabb gabona, mindamellett termesztése a soványabb talajokon is eredményes, illetve a szervestrágyát meghálálja. Kovasav tartalma kimagaslóan magas, ezért hatásos mindeféle kötö és támasztószövet eredetű bajban.

Kiegyensúlyozott, esszenciális aminósavakban gazdag, teljesértékű fehérje, amely azonban gliadin mentes. Ezért  mindenki számára ideális táplálék. Könnyen emészthető, vitaminokban /A-E-B-C / gazdag.

Szénhidrát tartalma a zab után a második legkevesebb, az is inkább összetett formában. Számos telítetlen zsírsavat is bejuttathatunk a szervezetünkbe, ha beépítjük a táplálkozásunkba. Ezért is, és a szervezetet lugosító hatása miatt is, ideális táplálék fogyókúrában, méregtelenítésben, diétákban.

Bár számtalan formában használható, lisztté örölve kenyérként, palacsintaként, vagy egyszerű kásaként, esetleg "töltött"káposzta töltelékeként, ma mégsincsen benn sem a köztudatban, sem a mindennapok étrendjében.Pedig jótékony hatását bizonnyára megtapasztalhatná az, akinek például hullik a haja, töredeznek a körmei, törékeny a csontja, esetleg baj van az ereivel, magas a koleszterinszintje, a vérnyomása.Cukorbetegségben szenved, vagy a daganatos betegségek családi halmozódást mutatnak. Esetleg emésztési gondokkal küzd, amit csak candidiázisként emlegetnek. Csak néhányat soroltam most fel azok közül a kórképek közül, amelyekben hasznos volna a fogyasztása a kölesnek.

Elsavasodott civilizációnkban a legegyszerűbb eszköz a savasodás leküzdésében.

Néhány egyszerű recepttel, változatos köles diétát tarthatunk, akár egy-egy hétig, akár hetente egy-egy napon.


Itt van például a rejtélyes köles fasírt 20dkg köles, 20dkg reszelt sajt, 1 fej hagyma, egy marék vágott petrezselyem, só,1 mozzarella/

A kölest jól át kell mosni, esetleg szódabikarbóna segédletével, majd a lehető legszárazabbra leitatni róla a vizet. Natur megpirítani majd hozzá adni az apróra vágott hagymát, petrezselyemzöldet, csipet sót

3x-s mennyiségű vízzel felönteni és kását  főzni.Langyos állapotban a reszelt sajttal összekeverni, és vizes kézzel gombócokat formálni, mindegyik közepébe dugjunk egy kis darab mozzarellát.

Kukoricalisztbe, felvert sós tojásba, és darált dióval vagy szezámmaggal elkevert zabkorpába forgatva a fasírtkákat, előmelegített zsiradékban fedő alatt pirosra sütjük. Hidegen is finom. Vagy lencsefőzelékkel.


Mediterrán méregtelenítő köles kása /1 csésze köles, 2-3 csésze víz, 1 fej apróra vágott hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál mustármag, 1 ek koriander, 1 ek lenmag, 2-3 paradicsom kockázva, vagy 1/2 csésze szárított paradicsom- olíva olajban, petrezselyem, őrölt bors, kurkuma, só, gyömbérpor fél citrom levével, esetleg 1 evőkanál kendermag olaj /.

Szárazon pirítani, majd hozzá a többi alapanyagot, együtt lefedve főzni. Hogy a pozitív hatást fokozzuk, fogyasszunk hozzá tormás-sárgarépás-citromos-hagymás káposztasalátát 

Igazi méregtelenító bombává válik a  paradicsomleves kölessel1-2 db hagyma nagyobb cikkekre vágva, 3 evőkanál köles, pirospaprika, paradicsomlé, édesítőszer, só, petrezselyemzöld, zellerlevél, 2 db lestyán levél, őrölt köménymag / 

Natúr átpirítom a kölest, majd hozzá adom a paradicsomlé kivételével az összetevőket, háromszoros vízzel felönteni, puhára főzni.Kukorica liszttel meghinteni, és a paradicsomlével készre főzni.


 Tejszínes-zöldséges köles /2 szál sárgarépa,1 szál póréhagyma, vagy egy csokor medvehagyma,1 nagyobb fej brokkoli, 10-20 dkg főttkukorica, 40 dkg köles, tejszín  l/2 l, római kömény, bazsalikom, majoranna, só, borsikafű /

 A kölest át kell pirítani. Hozzá adjuk a többi összetevőt, felöntjük a tejszinnel, ha kell még vízzel, hogy bőven ellepje.Készre főzzük.

Ha az ősi gabonát a modern amc edényzetben készítjük el, hozzáadott zsiradéktól mentesen, gyorsfőző tetővel, akkor a fözési idő mindössze 8 perc!

Ennyit és még ennél többet is megér, ha beiktatjuk az étrendünkbe a lugosító kölest.


         koles1.jpg                   lestyan.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 1
Heti: 5
Havi: 91
Össz.: 26 633

Látogatottság növelés
Oldal: Köles minden formában
Minőségi táplákozás = bio-köles - © 2008 - 2024 - koles.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »